2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit het maandelijks onderzoek van de Anti Phishing Working Group (APWG) in samenwerking met onder andere Websense, blijkt dat het aantal phishing-aanvallen in de maand juli is afgenomen. Maar het gebruik van zogenaamde crimeware is juist toegenomen.

Crimeware is software die kwaadaardige code bevat en gemaakt is om identiteitsgegevens te stelen en die aan te wenden voor financiële criminaliteit. De onderzoekers kwamen in juli ook steeds meer specifieke phishing-software tegen die is gemaakt om anti-phishing-technologie, die veel financiële instellingen en e-commerce-sites inzetten, te neutraliseren.

De APWG ontdekte 14.135 unieke phishing-aanvallen in juli, wat duidelijk minder is dat de 15.050 in de maand juni van dit jaar. Het aantal merken dat hierbij misbruikt werd kwam op 71. Daarvan bestond 86% uit grote financiële organisaties, een percentage dat steeds verder lijkt te dalen.

Dan Hubbard, Senior Director of Security van Websense: "De Trojans die vandaag de dag worden gemaakt zijn steeds geavanceerder en gaan al verder dan het verzamelen van alleen toetsaanslagen, de zogenaamde keyloggers. Een methode die steeds populairder lijkt te worden is het maken van screenshots waarbij persoonlijke informatie van nietsvermoedende gebruikers wordt verzameld en doorgestuurd naar de hackers."

De belangrijkste punten uit het rapport zijn:
[ul][li]aantal phishing-sites gesignaleerd in juli: 14.135[/li]
[li]aantal merken dat misbruikt werd door phishing in juli: 71[/li]
[li]land waar de meeste phishing-websites zijn gehost in juli: Verenigde Staten[/li]
[li]geen hostnaam, alleen IP-adres: 41%[/li]
[li]gemiddelde tijd online van phishing-sites: 5,9 dagen[/li]
[li]langste tijd dat phishing-site online was: 30 dagen.[/li][/ul]

Het volledige Engelstalige rapport is hier te lezen.