2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hosting experts voorspellen dat in de nabije toekomst het merendeel van de servermarkt zal bestaan uit Virtual Private Servers (VPS). Een VPS is een krachtige, flexibele en schaalbare hostingoplossing voor slechts een fractie van de prijs van een dedicated server. In Europa zijn er slechts enkele hostingproviders die inspelen op deze nieuwe ontwikkeling.

Wat is een Virtual Private Server (VPS)?
Met behulp van speciale server software kan een enkele dedicated server worden onderverdeeld in meerdere Virtual Private Servers (VPS-en). Deze VPS-en functioneren als kleine dedicated servers.

Iedere VPS heeft, net als op een dedicated server, haar eigen besturingssysteem en software die onafhankelijk van andere VPS gebruikers op de server te installeren zijn. Ook de instellingen en gebruikersrechten kunnen naar eigen behoefte worden aangepast. Ondanks dat een VPS gebruiker één server met andere VPS gebruikers deelt blijven de hardware prestaties vergelijkbaar met die van een dedicated server. Het VPS-principe is het betaalbare alternatief voor het hebben van de voordelen van een dedicated server.

Wat maakt een VPS zo aantrekkelijk?
Naast het prijsverschil tussen een VPS en een dedicated server, zijn er nog tal van redenen waarom steeds meer hostingproviders en midden- en kleinbedrijven voor een VPS kiezen:

  • Een VPS is gemakkelijk te bedienen en te managen met behulp van een eenvoudige webinterface.
  • Als VPS-gebruiker is het ook mogelijk om volledige administratieve toegang tot de VPS te krijgen.
  • Het upgraden van een VPS naar een grotere VPS of een Dynamic Dedicated Server (DDS), een grotere variant van de VPS, kan vrijwel direct en probleemloos geschieden zonder dat de aanwezige data verhuisd dient te worden.
  • Maar wat wellicht het meest aantrekkelijk en uitzonderlijk is aan de VPS is de mogelijkheid om ongebruikte resources van de server, zoals RAM-geheugen en processor capaciteit, ook te benutten (indien beschikbaar). Dit betekent dat een klant de resources die in het VPS pakket inbegrepen zijn, kan overschrijden.