2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een Russische website claimt dat het Internet en met name het ‘bloggen’ is bedacht door een Russische Prins. De Prins deed zijn voorspellingen in een boek dat hij 1837 schreef.

Volgens de website Lenta.ru beschreef Prins Vladimir Odoevsky in zijn boek "Year 4438" hoe zijn land eruit zou zien over 2.500 jaar. De website ‘ontdekte’ de uitspraken recentelijk weer en kon direct een link leggen met het huidige internet en het bijhouden van persoonlijke dagboeken op het internet, ook wel ‘bloggen’ genoemd.

In het boek schrijft Odoevsky: "Huizen zijn verbonden via een magnetische telegraaf die ervoor zorgt dat mensen die ver bij elkaar vandaan wonen met elkaar kunnen communiceren."
Daarnaast beschrijft hij in het boek dat ieder gezien een soort van dagelijks nieuwsbrief maakt en deze verstuurt naar kennissen. Als voorbeeld noemt hij de Russische Minister die de rijken via een dergelijk bericht uitnodigt voor zijn dure feestjes.

Volgens hem zou deze manier van communiceren de traditionele manieren van correspondentie uiteindelijk vervangen. In de nieuwsberichten zouden onderwerpen als gezondheid van de familieleden, meningen en gedachten, kleine uitvindingen en uitnodigingen voor feestjes voorbijkomen. Het ‘bloggen’ zou zowel voor de armen als de rijken gebruikt worden, alhoewel deze laatste groep niet zelf aan de slag zou gaan, maar daarvoor een bediende zou gebruiken.

Odoevsky schrijft daarover: "Het is vrij eenvoudig. De bediende krijgt opdracht om de verhalen op te schrijven. Vervolgens maakt hij daarvan kopieën met een camera obscura, waarna hij de kopieën verstuurt naar de kennissen."
Alhoewel de prins zijn tijd dus ver vooruit was, zat hij er met zijn inschatting van 2.500 jaar wel flink naast. Volgens literatuurkenners geeft deze verkeerde inschatting aan dat de Russische gemeenschap in de 19e eeuw een zeer langzame ontwikkeling kende.