2min

Tags in dit artikel

, ,

De NAVO is aan het experimenteren met een aantal systemen om zogeheten ‘friendly-fire’ incidenten (vuren op eigen troepen) in de toekomst te voorkomen. Een van de geteste technieken maakt gebruik van een speciale RFID tags. De RFID tags kunnen vanuit een vliegtuig uitgelezen worden, waarop men exact weet waar wie zich bevind.

Tijdens de Operation Urgent Quest oefening van de NAVO eerder deze maand zijn diverse identificatie systemen getest. Zo is het gloednieuwe Battlefield Target Identification Device (BTID) systeem getest. Dit is een apparaatje dat gemonteerd kan worden op een tank. Hiermee kunnen andere tanks geïdentificeerd worden tot op 3 km afstand.

Verreweg de meest interessante test was die met de speciale RFID tags. Elke soldaat kreeg een tag mee, gekoppeld aan 4 AA batterijen. Hiermee kon een vliegtuig op 80 km afstand exact bepalen wie zich waar bevondt.

"Je zou dit kunnen gebruiken voor het bepalen van de positie van eigen troepen, of objecten met een grote waarde zoals een ziekenhuis. Het is een relatief goedkope technologie die op meerdere platformen gebruikt kan worden", aldus Lt. Col. Tony Sobrero van het U.S. Air Force Warfare Battlelab.

De volgende stap die genomen moet worden volgens Sobrero is het beveiligen van de tags. De communicatie tussen de RFID tag en het commando centrum dient versleuteld te worden, en de tags mogen niet reageren op vijandelijke radar signalen. Volgens Sobrero zijn dit zaken waar men momenteel mee bezig is. Uiteraard dient dit eerst in orde te zijn voordat het systeem ingevoerd kan worden.