1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een internationaal farmaceutisch concern heeft Internet gebruikers gewaarschuwd voor spammers, die de vogelgriep aan grijpen om nep-medicijnen aan de man te brengen.

De laatste paar weken is het aantal spam mails waarin Tamiflu, een virusremmer die het meest effectief is tegen de vogelgriep, wordt aangeboden enorm gestegen. Vaak gaat het om nep aanbiedingen, waarbij men puur uit is op geld of credit-card informatie.

Roche, de fabrikant van Tamiflu, zegt de spam mails te betreuren. Zij roepen consumenten op om vooral niet in te gaan op de mails, aangezien Tamiflu een medicijn is dat alleen op recept verkregen kan worden. Ook is de kans dat men via spam-mails ook daadwerkelijk Tamiflu krijgt niet zo groot, vaak gaat het om totaal andere middelen. Ook voegde Roche hier nog aan toe dat mensen niet in paniek medicijnen moeten gaan inslaan. Er is vooralsnog geen pandemie, en de kans dat er wel een komt is klein volgens het bedrijf.

Ook bij anti-virus bedrijf Sophos maakt men zich zorgen om de spam campagne. "Medicijnen zoals Tamiflu horen door een dokter voorgeschreven te worden, niet door malafide handelaars op Internet. Medicijnen online kopen, op een website die via spam-mail adverteerd, is net zo gevaarlijk als Russische roulette spelen", zo zegt Graham Cluley, senior technology consultant bij Sophos.