1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat.1 zendt sinds afgelopen woensdag gedeeltelijk uit in HDTV formaat. Hiermee is het concern de eerste HDTV aanbieder in Europa.

De 2 belangrijkste zenders van het bedrijf, ProSieben en Sat.1, zullen via een apart satteliet kanaal in HDTV te bekijken zijn. Vooralsnog gaat het alleen om bekende Hollywood films. Wanneer men begint met het uitzenden van eigen programma’s in HDTV is nog niet bekend. Het bedrijf heeft gekozen voor de 1080i (1080 horizontale beeldlijnen met interlaced scan) standaard, met een nominale frame rate van 25 frames per seconde. De beeldkwaliteit gaat hiermee ten opzichte van de standaard 480i tv uitzendingen flink omhoog.

Andere Europese tv aanbieders hebben ook aangekondigd in HDTV uit te gaan zenden. Veel zenders plannen de eerste uitzendingen in juni 2006, net op tijd om het W.K. voetbal in HDTV formaat uit te zenden. Hiermee hoopt men consumenten het voordeel van HDTV te laten zien.

In Nederland zit HDTV er ook aan te komen. Zo sloten Philips en UPC onlangs een overeenkomst, waarmee het voor UPC klanten vanaf 2006 mogelijk wordt om diverse programma’s in HDTV formaat te bekijken. Hiervoor is wel een speciale set-top box nodig.