2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een 67-jarige man wordt door de Amerikaanse filmindustrie aangeklaagd vanwege een viertal, door zijn kleinzoon, gedownloade films.

De MPAA (Motion Picture Association of America) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de man. Men eist maar liefst $600.000 voor "geleden schade wegens het downloaden van 4 speelfilms via P2P netwerk iMesh". De rechtszaak is aangespannen na een eerdere weigering van de man om een schikking van $4000 te betalen.

"Ten eerste wil ik graag zeggen dat ik achteraf gezien naief ben geweest in deze kwestie. Ik zelf heb het niet gedaan, en ik zou het ook nooit doen. Ik denk dat dit niets anders was dan een onschuldige vergissing van mijn kleinzoon."

De kleinzoon van de man, 12 ten tijde van de ‘misdaad’, heeft via het peer-to-peer netwerk iMesh de films "The Incredibles", "I, Robot", "The Grudge" en "The Forgotten" gedownload. Hij had geen enkel vermoeden dat dit illegaal zou blijken. Volgens zijn opa zijn de films na download direct weer verwijderd. Bovendien had men 3 van de 4 gedownloade films al in huis, volkomen legaal op DVD.

In een reactie op deze zaak laat de MPAA weten dat de filmindustrie mensen duidelijk wil maken wat de consequenties zijn van Internet piraterij. Het probleem is volgens de MPAA dat de films na het downloaden gedeeld werden over het iMesh netwerk. Hiermee werden ze beschikbaar voor duizenden anderen gebruikers.

"Wat je in principe doet, als je p2p software gebruikt, is het gratis delen van een product met duizenden anderen. Dat is niet eerlijk", aldus Kori Bernards, vice president van de afdeling corporate communications.