2min

Tags in dit artikel

, ,

Producenten en importeurs van MP3-spelers zullen misschien extra heffing moeten betalen voor MP3-spelers. Hoeveel dit is hangt af van de opslagcapaciteit. De betrokken partijen kunnen echter nog geen akkoord vinden over de hoogte van die heffing

Momenteel ligt er in de onderhandeling een voorstel op tafel van H. Vonhoff, die voorzitter is van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen, kortweg SONT. SONT wil de heffing invoeren als compensatie voor de misgelopen inkomsten van de eigenaren van het copyright en de artiesten.
Het voorstel dat er nu ligt gaat uit van een heffing van twintig eurocent per 32MB met een maximum van vijf euro per speler. Voor MP3-spelers met een kleine capaciteit zal de heffing daardoor relatief laag zijn. Voor MP3-spelers met een grotere capaciteit (meer dan 10GB) gaat echter een heffing gelden van minimaal acht en maximaal 25 euro.

Het voorstel van SONT voorziet verder ook in een heffing op video- en DVD-recorders met een ingebouwde harde-schijf. Voor deze apparaten zou een heffing moeten gaan gelden van vijftien eurocent per gigabyte. Ook daar kan de totale heffing behoorlijk oplopen, want Hitachi heeft bijvoorbeeld al een recorder met een terabyte opslagruimte, waardoor dit apparaat 150 euro meer zou gaan kosten.

Duidelijk is wel dat de consument er in ieder geval niet op zit te wachten, aangezien de heffing naar alle verwachting één-op-één zal worden doorberekend naar de koper.
Op het internet zijn dan ook diverse tegengeluiden te horen, onder andere doormiddel van een online petitie.

Kopieerheffing op media is overigens niet iets nieuws. Ook op beschrijfbare CD’s en DVD’s zit al sinds geruime tijd een heffing.
B. Taselaar, directeur van de belangenvereniging ICT Office ziet echter helemaal niets in een vergelijkbare heffing op MP3-spelers. Volgens hem is het systeem niet transparant en zijn de tarieven willekeurig bepaald. Daarnaast heeft hij zo zijn twijfels over het feit of de heffing wel bij de rechthebbenden terecht zal komen.

Het voorstel zal vandaag verder besproken worden door de betrokken partijen. Discussiëren over dit onderwerp kan in het topic op het TechZine Forum.

Wij bedanken erasmus en NederBob voor het insturen van deze tip!