Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft een opmerkelijke stap genomen door twee van haar programma’s gratis ter beschikking te stellen. Het gaat om Visual Studio 2005 Express Edition en SQL Server 2005 Express Edition.

Met deze stap gaat Microsoft mee in de actie van concurrent Sun die veel van haar pakketten gratis ter beschikking stelt. De actie van Microsoft zal dan ook een klap in het gezicht zijn van Sun.
Moet wel gezegd worden dat de gratis versies van Microsoft de Express Editions zijn en dus een afgeslankte versies van de normale producten zijn.

Toch zijn de Express Editions uitgebreid genoeg voor de amateur programmeurs en de programmeursgemeenschap in het algemeen.
Het gratis ter beschikking stellen van SQL Server 2005 Express Edition is niet heel bijzonder aangezien het al langere tijd mogelijk was om gratis een afgeslankte versie van SQL server te krijgen.

Helaas twijfelt Microsoft momenteel nog wel of het de Express Editions altijd gratis wil blijven aanbieden, waardoor het goed mogelijk is dat de software volgend jaar enkel weer tegen betaling verkrijgbaar is.
Geïnterresseerden die een kopie willen bemachtigen moeten er dus snel bij zijn.

De Express Editions zijn te downloaden vanaf de MSDN website van Microsoft.