Abonneer je gratis op Techzine!

Bill Gates zal vandaag Microsoft’s plannen voor de supercomputermarkt uiteenzetten op de SC05 conferentie. Daarnaast zal hij aankondigen dat de speciale Windows versie voor supercomputers in de tweede betafase is gegaan.

Het is de eerste keer dat de softwaregigant acte de présence geeft op de SC05 conferentie.
De plannen die Microsoft heeft zijn er echter niet minder om. De spil in deze plannen is het aangepaste Windows besturingssysteem voor supercomputers.
Het pakket zal halverwege volgend jaar op de markt komen onder en gaat momenteel nog door het leven onder de naam "Windows Compute Cluster Server 2003" (WCCS2003).

Behalve dat het besturingssysteem geoptimaliseerd is voor computerclusters zal er ook software inzitten om taken te plannen.
Behalve de bekende supercomputers, zoals Blue Gene van IBM, combineren academische instituten al sinds geruime tijd standaard Intel en AMD servers, om zo een supercomputer te creëren.
Microsoft ziet echter een trend dat ook steeds meer bedrijven computers aan elkaar gaan koppelen om zo zware rekentaken uit te kunnen voeren.

"HPC (high performance computing) breidt zich steeds verder uit. Dat leidt er weer toe dat gebruikers deze ruwe kracht op zo’n manier aangeleverd willen hebben dat het gemakkelijker te behappen is en ook geïntegreerd kan worden met datgene wat ze momenteel doen", aldus Kyril Faenov van Microsoft’s HPC groep.

Grote supercomputers draaien nu vaak op Unix of aangepaste besturingssystemen en dat weet ook Microsoft. Het bedrijf stelt dan ook dat de tools in WCCS2003 qua performance gelijk zijn aan Linux. Daarnaast claimt het bedrijf dat de tools gemakkelijker zijn in gebruik en ook beter te integreren zijn met de rest van het computernetwerk binnen een bedrijf.

Toch zal het voor Microsoft niet gemakkelijk worden om een plekje te verwerven in de markt voor supercomputers en daarom werkt het bedrijf nauw samen met andere bedrijven.
Naar verwachting zal Gates ook negentien applicaties bekendmaken die een belangrijk plaats innemen binnen het besturingssysteem. Deze applicaties zijn door externe partijen ontwikkeld.

Om een goede start te maken en de broodnodige feedback te krijgen investeert Microsoft in tien high-performance computing instituten die de nieuwe software zullen gaan gebruiken. Met hun feedback kan Microsoft vervolgens bepalen hoe ze de software verder moet ontwikkelen.