2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De vele gadgets die werknemers tegenwoordig met zich meedragen zijn een serieuze bedreiging voor de beveiliging van bedrijven. Hier moet dan ook actie op ondernomen worden, vindt Norm Laudermilch, chief security officer van Trust Digital.

Apparaten als smart-phones, MP3 spelers, digitale camera’s en USB sticks: allemaal kunnen ze verbonden worden met de computer. Dat is voor thuisgebruik prima, maar eenmaal aangesloten op bedrijfs computers kan het een serieus beveiligings risico vormen. Het aankoppelen van dergelijke gadgets kan leiden tot ongewenste situaties als de overdracht van gevaarlijke code – virussen, spyware, etcetera – die wellicht ergens anders is opgelopen. Via een mobiel apparaat kunnen deze programma’s met een ruime boog om de bedrijfs firewall heen, en is de weg vrij voor infectie van het hele netwerk.

De beveiliging van een netwerk tegen dit soort gevaren is uitermate lastig. Zo zijn er in de smart-phone wereld alleen al 4 verschillende operating systems (Palm, Windows, Blackberry en Symbian). IT specialisten zijn vaak wel getraind op Windows en Linux, maar niet op dergelijke mobiele operating systems. Hierdoor is vaak onvoldoende kennis aanwezig over de werking en potentiële gevaren van de betreffende software, aldus Laudermilch.

Een van de factoren die ook in negatieve zin bijdragen aan de veiligheids risico’s is het constant uitkomen van nieuwe apparaatjes, met nieuwe features en nieuwe software. Hierdoor wordt het extra lastig om in te spelen op beveiligings issues.

"Mobiele beveiliging is vandaag een modewoord. Morgen, zes maanden of een jaar van nu, zal het gewoon beveiliging heten. Alles wordt mobiel", zo zei Laudermilch.