2min

Tags in dit artikel

, , ,

Terwijl de eerste X1800 kaarten als OEM’s beschikbaar komen komen ATI’s partners met hun eigen varianten op de nieuwste kaart van de hardware fabrikant. Asus kondigde eerder deze week haar aangepaste versie aan onder de naam EAX1800XT TOP.

De kaart heeft een aangepast koelsysteem en Asus heeft daarnaast de kloksnelheid van de de core met 25MHz verhoogd, waardoor de snelheid op 650MHz komt. Het geheugen is ook ietsje sneller gemaakt en stijgt met 50MHz naar 1,55GHz. Ook de bandbreedte gaat hierdoor iets omhoog en komt op 49,6GB/s, waardoor deze ietsje achterblijft bij het 7800GTX 512MB topmodel van NVIDIA.

Zoals eerder gemeld heeft Asus ook de koeling onder handen genomen. Het Artic Cooling design heeft een klassieke fan in plaats van een zogenaamde turbine, die op het reference design is terug te vinden. De koeler lijkt overigens veel op het systeem dat ook gebruikt is op de GeForce 6800 Ultra kaarten en aangezien sommige overclockers met succes deze koeling al hebben toegepast op de X1800 kaarten is dit niet onwaarschijnlijk.

Opmerkelijk feitje aan de kaart is dat Asus een externe voeding meeleverd. Deze optie, die Asus ook al gebruikte vij haar Dual 7800GT bord, verzekert de gebruiker van een stabiele kaart en goede mogelijkheden tot overclocken.

Kopers van de kaart kunnen hun aankoop meteen goed testen dankzij het meegeleverde spel King Kong. Verder zijn de spellen Project Snowblind, Joint Operations en Xpand Rally bijgevoegd. Daarnaast is er een bundel software in het pakket terug te vinden, waaronder de programma’s ASUS DVD XP, PowerDirector en ASUS MediaShow.

Toch blijft het vreemd dat Asus geopteerd heeft voor een zeer kleine aanpassing in de kloksnelheid van zowel de core als het geheugen. Uit diverse tests is gebleken dat de X1800 kaart zonder problemen met een core van 700MHz kan draaien terwijl het geheugen op 1,7GHz draait. Ook ATI heeft al aangegeven dat er nog genoeg speelruimte in de kaart zit. Daarnaast heeft NVIDIA met de 7800GTX 512MB aangetoond dat ook het 100nm proces nog een beetje speelruimte heeft, laat staan wat er mogelijk is met het 90nm proces.