1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Japanse bedrijf NEC Electronics heeft een technologie ontwikkeld waarmee geavanceerde microchips op basis van een 55 nanometer proces gemaakt kunnen worden. Dat heeft de krant Nihon Keizai Shimbun business daily gisteren gemeld.

Het verkleinen van chips is iets waar alle chipfabrikanten aandacht aan besteden. Zo is fabrikant ATI recentelijk overgestapt naar een 90nm proces en werkt het bedrijf nu aan grafische chips op basis van een 80nm proces.
Het voordeel van kleine chips is dat ze sneller data kunnen verwerken en ook goedkoper zijn om te produceren.

NEC zou de eerste commerciële chips in 2007 op de markt gaan brengen. Het bedrijf wilde niet reageren op de berichten in de krant. Eerder kondigde het bedrijf echter wel aan dat het samen met Toshiba wil werken aan chips op basis van een 45 nanometer proces. Beide bedrijven willen zo onderzoeks- en productiekosten besparen.

Deze ontwikkelingen zorgen er echter wel voor dat veel chipmakers het tempo niet kunnen bijhouden, met uitzondering van bedrijven zoals Intel.
Dit laatste bedrijf heeft afgelopen donderdag overigens aangekondigd dat het een fabriek zal bouwen in Israël dat 45 nanometer chips gaat produceren. Het bedrijf heeft al een dergelijke fabriek in Arizona, Amerika. De kosten voor de nieuwe fabriek bedragen 3,5 miljard dollar.