1 min

Twaalf mensen zijn aangehouden door de politie van Brabant Zuid-Oost, omdat ze ervan verdacht worden dat ze via de veilingsite Marktplaats.nl mensen opgelicht hebben.

De tactiek van de verdachten was simpel, ze boden gewilde producten aan, zoals notebooks en mobiele telefoons. Deze werden vervolgens gekocht en betaald door kopers, maar daarna werd niets afgeleverd en konden de gedupeerden fluiten naar hun geld. Naar schatting werden rond de 350 mensen op deze wijze gedupeerd voor een bedrag van enkele tienduizenden euro’s.

Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie werkt daarbij samen met Marktplaats.nl, een internetprovider en de gebruikers van de internetsite Internetoplichting.nl. Ook is het nog niet zeker of er nog meer gedupeerden zijn. Wellicht heeft niet elk slachtoffer aangifte gedaan.

De eerste aanhoudingen vonden plaats op 24 oktober in een internetcafé in Eindhoven. De twaalf gearresteerde personen hebben allemaal de leeftijd tussen 16 en 24 jaar. Vrijwel allemaal zijn ze bekenden van elkaar en wonen ze in het Eindhovense stadsdeel Strijp.