1 min

Tags in dit artikel

,

Alexa, dochteronderneming van Amazon.com, gaat de backup van het internet die het bedrijf bijhoudt verhuren.

Externe partijen kunnen de backup, welke momenteel ongeveer 100 terrabytes groot is en meer dan vijf miljard documenten bevat, op de servers van Alexa doorzoeken. Dit is dus voor bedrijven die een nieuwe zoekmachine willen opzetten erg interessant. Met behulp van Alexa´s nieuwe dienst is het mogelijk om het hele internet te indexeren en deze in een bepaalde vorm weer te geven. Hierna kan er een zoekmachine worden opgezet op basis van Amazon’s platform.

De nieuwe dienst is niet gratis, er moet betaald worden voor de opslag, bandbreedte en processorcycli. De opslagruimte kost één dollar per GB, de brandbreedte word één dollar per 50GB aan verwerkte data en één dollar per GB aan geüploade data. Daarnaast wordt er per processor, per uur één dollar gerekend. Uiteindelijk komt dit neer op een paar duizend dollar om het hele internet te verwerken. Er hoeven echter geen licentiekosten betaald te worden.

Door de nieuwe dienst van Alexa kan Amazon.com uitgroeien tot een grote en belangrijke zoekmachine naast Google, Yahoo en MSN. Er nog niet gereageerd door een van de concurrenten, maar de verwachting is dat dit snel zal gebeuren.