1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Beschikken over internet en mobiel bellen blijft geen goedkoop grapje. Dit blijkt nog maar eens uit het Huishoudbudgetonderzoek die door de Federale Overheidsdienst Economie werd uitgevoerd.

Internet en mobiel bellen nemen steeds een grotere hap uit het budget van Belgische gezinnen. In maar liefst twee jaar tijd stegen de uitgaven voor gsm-verbindingen met 47 procent en uitgaven voor internetverbindingen zelfs met 150 procent.
In 2004 besteedde een doorsnee Belgisch gezin in totaal 30.607 euro aan wonen, voeding, vervoer, cultuur of communicatie. In vergelijking met 2002 is dit een stijging van 4 procent, want toen was de totale consumptie berekend op 29.423 euro.

Naast het vervoer (te wijten aan de hoge brandstofkosten) en de gezondheidszorg zien we vooral pieken bij post & telecommunicatie.
Gemiddeld werd 884 euro uitgegeven aan post en telecommunicatie. Dit is ongeveer 2,9 procent van alle uitgaven. In 2002 was dit 2,6 procent en in 1995 maar 1,7 procent.
Vooral de kosten van het mobiel bellen en internet wegen zwaar op dit percentage.

Het onderzoek liet ook weten dat er geen groot verschil is tussen de verschillende gewesten. Zo geeft een Brussels gezin geeft het meeste uit aan post en telecommunicatie (903 euro), gevolgd door Wallonnië (883 euro) en Vlaanderen (881 euro).