2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Onderzoekers van het distributed computing-project GIMPS hebben nu voor de negende keer het grootste priemgetal ter wereld gevonden. Het nieuwe wereldrecord telt meer dan negen miljoen cijfers en de onderzoekers grijpen net naast de 100.000 dollar die ze konden winnen als ze een priemgetal van meer dan tien miljoen cijfers vonden. Deze prijs was ter beschikking gesteld door de The Electronic Frontier Foundation.

Een priemgetal is een getal wat je alleen door het getal zelf kan delen en natuurlijk door 1. Het grootste priemgetal wordt in de verkorte wiskundige versie geschreven als 2 tot de macht 30.402.457, minus 1. Dit getal zou als het voluit geschreven wordt 9.152.052 cijfers lang zijn. Dit project maakt, net als Seti@Home of Folding@Home, gebruik van mensen die de idle time van hun computer inzetten om berekeningen te maken voor een project. Dit gebeurt door middel van een programma dat deelnemers aan het project kunnen downloaden.

Het gevonden priemgetal is een zogenaamd Mersenne-priemgetal, genoemd naar een wiskundige Franse monnik. Dit zijn priemgetallen in de vorm 2 tot de n-de macht minus 1. het getal 7 is zo’n priemgetal. Naast het feit dat je het alleen door zichzelf kan delen is ook de uitkomst van 2 tot de derde-macht minus 1, 7.

Het nut van priemgetallen in de computerwereld is vooral het gebruik van de getallen bij encryptie. Echter, het grootste priemgetal ontdekken is vooral een prestige. Het volledige getal is in een tekstbestand te downloaden. Meer informatie is te vinden op de wikipagina over het onderwerp.