1 min

Tags in dit artikel

,

Meldden we gisteren dat de eerste satelliet van het Galileo netwerk de ruimte in ging, vandaag melden we dat het ook echt gelukt is.

De satelliet is inmiddels in een baan om de aarde en ook de zonnepanelen zijn uitgeklapt, waardoor de stroomvoorziening van de satelliet ook werkt. De raket is gelanceerd vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. De Sojoezraket werd om 5:59 uur losgekoppeld van de lanceerinstallatie en de allerlaatste kabel is om 6:16 uur losgemaakt. een minuut later, om 6:17, werd het commando voor lancering gegeven en om 6:18 werden de motoren gestart. Een minuut later is de raket gelanceerd. Alles liep precies volgens de planning.

Om 6:28 werden de laatste manoeuvres uitgevoerd om de raket in een baan om de aarde te krijgen. Om 10:01 is de satelliet losgekoppeld van de raket om op 23.000 kilometer hoogte ons in de gaten te gaan houden. Er zullen nog 29 andere satellieten de ruimte ingeschoten worden om het netwerk compleet te maken. Samen zullen zij het Galileo netwerk vormen, een initiatief van de ESA in samenwerking met de EU. De ESA heeft ook landen buiten de EU aangetrokken, onder andere Israël, de Oekraïne, China en India werken mee aan het project. Het Galileo netwerk, vernoemd naar een grote astronoom uit de 17e eeuw, moet gaan concurreren met het GPS systeem van de Amerikanen.