2min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD wil op alle fronten de strijd aan met marktleider Intel en komt in reactie op Intel’s VIIV multimedia platform nu met haar eigen tegenhanger. AMD Live!, zoals het nieuwe merk heet, geeft aan wanneer een AMD computer geschikt is voor home entertainment.

Vorig jaar was Home Entertainment het thema van de Consumer Electronics Show in Las Vegas en ook dit jaar lijkt dit weer de hoofdmoot van het jaarlijks terugkerende evenement.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat AMD op dit evenement haar nieuwe Live! merk aan het grote publiek toont. Intel is op dezelfde beurs ook terug te vinden met haar VIIV platform.

Voor een Live PC hoeft een PC bouwer overigens aan minder eisen te voldoen dan bij een VIIV certified PC. Zo vereist Intel dat een PC bouwer behalve de Intel processor, ook een Intel chipset en een Intel netwerkcontroller in de computer stopt, voordat het bedrijf haar PC een VIIV PC mag noemen.
Voor een AMD Live! PC is echter alleen een processor van het bedrijf benodigd.

Over de verdere minimale specificaties is nog niet veel bekend, maar duidelijk mag zijn dat er diverse multimediagerichte hardware bij een dergelijke computer zit. Zo heeft AMD aangegeven dat Live! PC’s in ieder geval voorzien zijn van een 7.1 surround systeem.

AMD zal haar Live! systemen niet controleren op compatibility met andere home entertainment apparaten en services, zoals set-top boxes, muziekservices en portable muziekspelers. Het bedrijf gaat daarin uit van de standaarden zoals die zijn afgesproken in de industrie.
Dit in tegenstelling tot Intel, die haar VIIV technologie en systemen volledig compatible wil hebben met andere apparaten.

Intel test daarom dergelijke apparaten en services en deelt bij gebleken geschiktheid zogenaamde "Viiv certified" labels uit, zodat consumenten direct kunnen zien welke apparaten en services ze kunnen gebruiken.

Voor zowel Intel als AMD wordt het spannend of de nieuwe systemen zullen aanslaan bij het grote publiek. Tot nog toe zijn pogingen om de PC het multimediacentrum van de woonkamer te maken niet echt succesvol geweest.
In het eerste kwartaal van 2006 zal de vuurdoop plaats gaan vinden voor Intel’s VIIV, waarna AMD’s Live! in het tweede kwartaal zal volgen.