1 min

Tags in dit artikel

, ,

Uit de TKMST Monitor 2005 blijkt dat 9 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes in de laatste twee klassen van de havo en vwo wel eens spieken met behulp van hun mobiele telefoon.

Het grootste percentage was te vinden bij de jongens met het profiel Economie & Maatschappij. Daar spiekte maar liefst 11 procent wel eens met hun mobieltje.

Vooral meisjes zijn op de leeftijd in de twee laatste klassen vaker in het bezit van een mobiele telefoon dan jongens. Ook het telefoongebruik verschilt weleens. Meisjes bellen en sms-en voornamelijk, terwijl jongens zich ook wel eens geen bezighouden met de technische mogelijkheden zoals MMS, foto’s, agenda, internet en games.

Scholieren in het bezit van een mobieltje maakt veelvuldig gebruik van sms: 95% van de jongens en 98% van de meisjes.
Opvallend is ook dat de camera op mobieltje het goed doet. 57% van de jongens en 45% van de meisjes heeft een mobiele telefoon met een ingebouwde camera. Daarvan gebruikt 70 procent van de jongens en 68 procent van de meisjes hem veelvuldig.

De gemiddelden qua verbruik per maand ligt ongeveer gelijk. Jongens besteden maandelijks 16,52 euro en meisjes iets meer: 16,92 euro.
Het onderzoek wees ook uit dat 68 procent van de scholieren zelf de rekening betaalt, terwijl bij slechts 19 procent de ouders de rekening betalen. De overige scholieren doen het fifty-fifty met hun ouders.