1 min

Tags in dit artikel

,

In 1981 werd het Duitse semi-anarchistisch hackersclubje Chaos Computer Club opgericht. Nu hebben ze een wegwerpcamara omgebouwd tot een instrument waarmee identificerende radiochips (of RFID-chips) opgeblazen kunnen worden.

Zoals sommigen wel weten is de RFID-chip, de opvolger van de streepjescode. De chip kan verschillende informatie bevatten en kan uitgelezen worden van op enkele meters afstand. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de chip in verpakkingen bij kleren, tassen, pallets, postpakjes en levensmiddelen terecht komen.

De Duitse club (CCC) vraagt zich nu af of de privacy in het geding is. De RFID-zapper, nu onthuld, benut de technische achtergrond van zogeheten passieve RFID-chips.
Zelf hebben die chips geen stroombron. Ze halen energie uit radiogolven om vastgelegde data te versturen.

Dezelfde methode wordt door de chip gebruikt om deze chips te vernietigen. De flitseenheid uit een wegwerpcamera werd door de hackers gemodificeerd om een sterke elektromagnetische puls uit te zenden. De RFID-chip gaat daardoor kapot.

Begin januari kwam er ook al een handleiding voor een RFID-proof portemonnee, omdat ook rijbewijzen, kredietkaarten en papiergeld steeds vaker van deze chips worden voorzien.

De club heeft wel enkele waarschuwingen omtrent hun zapper geplaatst, want niet alleen RFID-chips raken beschadigd, maar ook bankpasjes en gevoelige elektronica zoals pacemakers en computers kunnen door het apparaatje beschadigd worden.