1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Voortaan brandt de openbare verlichting in Utrecht alleen als het echt nodig is, want de openbare verlichting in de gemeente Utrecht wordt vanaf januari 2006 aan- en uitgeschakeld met behulp van een sms’je.

Op deze manier kan de gemeente Utrecht heel flexibel het tijdstip bepalen wanneer de openbare verlichting wordt aan- en uitgeschakeld. Tot op dit moment werd de verlichting met behulp van een toonfrequent signaal of schakelklokken geschakeld.

Door met sms te schakelen wordt enorm bespaard op energiekosten en bovendien op de kosten van de toonfrequentsignalen. De sms-dienst wordt opgezet door Telfort, ITN en OrcaGroup en is een innovatieve ontwikkeling van het Ingenieursbureau van de gemeente Utrecht.

Het nieuwe systeem geeft bovendien via sms-berichten ook feedback vanuit de verschillende voedingskasten naar de dienst Stadswerken. Op deze manier is men direct op de hoogte van storingen. Vroeger was men hiervoor afhankelijk van meldingen van de burger of politie, vanaf nu dus niet meer. De gemeente Utrecht verwacht dat het nog wel enkele jaren zal duren voordat alle oude kasten zijn omgebouwd. Op dit moment zijn 50 van de 500 voedingskasten voorzien van het nieuwe systeem.

Ook de afdeling cameratoezicht van de politie in Utrecht heeft veel interesse in deze toepassing, omdat de politie hiermee zelf in staat is verlichting, afhankelijk van de behoefte, bij of af te schakelen.