2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel gaat een nieuwe reeks chips uitbrengen op basis van een 45 nanometer proces en volgt daarmee zogenaamde wet van Moore. De chips zullen halverwege 2007 verscheept worden.

De Testchip is een SDRAM chip, die gebruik maakt van 1 miljoen transistors. de chip is 45 nanometer groot. Dit betekent dat de gemiddelde grootte van een transistor in de chip 45 nanometer is. Een nanometer is een miljoenste millimeter en momenteel produceert Intel zijn chips met een grootte van 65 nanometer.

Met deze nieuwe schaal laat Intel zien dat het op schema ligt met haar productiestrategie. Elke twee jaar verkleint Intel namelijk de grootte van de transistors.

De wet van Moore berust op een theorie die Gordon Moore, een van de twee oprichters van Intel, ooit eens uitgesproken heeft. De oprichter verklaarde in zijn theorie dat elke anderhalf a twee jaar de capaciteit van de processorchips en geheugenchips zou verdubbelen.

Wat dat betreft heeft Intel een kleine voorsprong op AMD, dat pas halverwege dit jaar op een schaal van 65 nanometer gaat produceren. AMD heeft echter weer een voorsprong wat de Dual-core technologie betreft.

De overstap op 45 nanometer chips is niet alleen een mooie prestatie van Intel, ook de prestatie van deze chips zelf zal een stukje hoger liggen. Dit brengt wel weer met zich mee dat er meer stroom wordt verbruikt door de chips. Veel concurrenten van Intel zijn bezig met het anders opbouwen van hun chips, daarom wil Intel niets bekendmaken over de opbouw van haar chips.
Wel wilde het bedrijf kwijt dat het nog twee fabrieken in Arizona in aanbouw heeft. Deze nieuwe fabrieken zijn bedoeld voor de productie van de nieuwe chips.