2min

Tags in dit artikel

,

Computerfabrikant Hewlett-Packard zal vanaf volgende week een nieuw waterkoelingssysteem gaan verkopen. Het bedrijf komt hiermee naar eigen zeggen tegemoet aan de vraag van haar klanten.

Het systeem, genaamd Modular Cooling System, kan aangesloten worden op de zijkant van een HP rack. De gesloten ruimte en gekoelde lucht staat dus los van de rest van de ruimte waarin het rack staat en koelt daarmee alleen het desbetreffende rack.

De vooruitgang in de computer en chiptechiek zorgt niet alleen voor snelheidswinsten, maar ook voor een hoger stroomverbruik. De chips worden daardoor ook heter en moeten zwaarder gekoeld worden. Voor grote datacentra betekend dat echter dat stroomkosten enorm stijgen doordat er meer gekoeld moet worden.

HP beaamt dat dit een steeds vaker voorkomend probleem is. "In het verleden overlegden we alleen met de IT afdeling, maar tegenwoordig betrekken we ook de beheerder van het gebouw erbij. Zij vragen ons dan hoe hoog hun energiebudget over drie jaar moet zijn. Nadat ze van de schrik bekomen zijn, willen ze graag van ons weten hoe wij die kosten omlaag kunnen brengen," aldus Paul Perez van HP.

Het systeem van HP zorgt ervoor dat één rack tot 30 kilowatt aan stroom kan verbruiken, zonder dat daardoor problemen ontstaan voor de koelsystemen van het datacentrum. Dat is drie keer meer dan normaal mogelijk zou zijn. Het systeem creëert enkel een gesloten ruimte en de toevoer van koud water moet apart geregeld worden, middels een externe waterkoeler.

Andere serverbouwers zoals IBM, Egenera en Silicon Graphics hebben ook koelingssystemen die de warme lucht eerst koelen, voordat deze aan de achterkant van de server naar buiten wordt geblazen. Met het systeem van HP wordt deze lucht echter gecirculeerd.
Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal een grotere versie van het modulaire koelingssysteem op de markt te kunnen brengen, dat het mogelijk maakt om een hele rij van racks te koelen.

HP verwacht geen explosieve stijging in de vraag naar watergekoelde systemen, aangezien het een stukje extra expertise vraagt van systeembeheerders.
Zoals gezegd komt het systeem volgende week op de markt. Vanaf 6 februari is het systeem verkrijgbaar. Gebruikers die over willen stappen op het systeem moeten eers HP’s 10000 G2 Universal Rack aanschaffen voor 1.200 dollar. Dit model vervangt zeven racksoorten die het bedrijf tot nog toe gebruikte. Klanten die bijvoorbeeld een ProLiant x86 servers en Integrity Itanium servers gebruiken, hoeven nog maar één soort rack aan te schaffen.