1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Laatst startte de overheid een nieuwe campagne tegen het illegale downloaden van muziek. Maar hoe zit het nu eigenlijk, koop je nog vaak een cd? Het onderzoekbureau MarketResponse vroeg dit en meer aan 500 internetters.

Uit dit onderzoek blijkt dat het downloaden van muziek immiddels gemeengoed is. De helft van alle internetters doet dit wel eens. Er wordt niet verwacht dat het aantal downloaders van muziek toeneemt. Driekwart van alle ondervraagden is ook niet van plan hier ooit aan te beginnen. Meestal wordt er niet betaald voor de muziek, maar is men meestal wel op de hoogte van de mogelijkheid om betaald te downloaden.

De leeftijdsgroep waarin de meeste muziek gedownload wordt is 18 tot 29 jaar, maar 23 procent van de mensen die downloaden van internet zijn 50 plussers. Dit is wel opmerkelijk. Betaaldiensten zijn toch nog niet erg in trek. 84 procent download altijd illegaal, 5 procent altijd legaal en 11 procent wisselt dit af. P2P is de meest populaire manier van downloaden, mp3 zoekmachines staan daaronder. Meer dan de helft van de muziek die gedownload wordt, wordt gebruikt op de mp3 speler.
82 procent van alle internetters koopt ook wel eens een cd in de winkel. De meeste mensen noemen als reden, dat ze de cd graag origineel willen hebben, maar soms is een betere kwaliteit ook een reden om het origineel te kopen.