2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

IBM heeft een nieuwe chip geïntroduceerd, die speciaal geschikt is voor het binnenshuis versturen van High-Definition bestanden.

De nieuwe chips van IBM zijn gebaseerd op de 802.15.3c specificatie en hebben en bereik van vijf tot tien meter. Dat is genoeg om in een woning grote bestanden te versturen naar multimedia apparaten. IBM heeft protypes van de chip momenteel op een snelheid van 600 megabits per seconde draaien, maar het bedrijf wil dat uiteindelijk naar 1,4 tot 1,5 gigabits per seconde krijgen.

Zoals eerder gezegd richt IBM zich met de chips op mensen die HD bestanden binnen één kamer willen verzenden. "We zien in deze chips een toepassing voor consumenten, bijvoorbeeld voor het verzenden van videobestanden. Het bereik van de chips richt zich op kamers met een maximale grootte van een conferentieruimte en niet zozeer op het verzenden van bestanden door muren heen," aldus Brian Gaucher van IBM.

Een draadloze chip die een hoge doorvoersnelheid over korte afstanden mogelijk maakt is een langgekoesterde wens van de industrie, maar het blijkt lastig om hier een echte standaard voor te creëeren. Een goed voorbeeld hiervan is Bluetooth, dat jarenlang door werkgroepen werd bekeken, voor het een standaard werd. Alhoewel het momenteel in veel apparaten wordt toegepast is het nog niet dé standaard. Bedenkers van Bluetooth zagen in het protocol de ideale manier om draadloos te internetten, maar dat is het niet geworden.

De chips van IBM werken op het radiospectrum van 30GHz tot 300GHz, dat ook wel bekend staat als de "milimeter wave frequency bands". Dat komt omdat de golflengte in dit spectrum word gemeten in milimeters. Momenteel wordt dit spectrum voornamelijk voor militaire doeleinden gebruikt, maar tot voorkort waren apparaten die om konden gaan met dit spectrum, vrij duur om te produceren.
IBM heeft nu een manier gevonden om de chips goedkoper te produceren waardoor ze ook geschikt worden voor de consumentenmarkt.