2min

Research In Motion (RIM) heeft vandaag details vrijgegeven over een software update voor haar BlackBerry apparaten. RIM is momenteel verwikkeld in een rechtzaak met NTP over een vermeende patentinbreuk en de software update zou de zaak eenvoudig tot een einde kunnen brengen.

De rechtzaak tussen de twee bedrijven loopt al ruim vijf jaar en is te wijten aan een patent van NTP. Volgens NTP heeft RIM inbreuk gemaakt op het bewuste patent en daarvoor wil het bedrijf betaalt hebben. Beide bedrijven zouden eerder al gaan schikken voor 450 miljoen dollar, maar die schikking ging op het laatste moment toch niet door.

Als NTP de zaak zou winnen, zou dat het einde kunnen betekenen voor de BlackBerry, die behoorlijk populair is onder zakenmensen. Alhoewel RIM sterke tegenargumenten denkt te hebben, liet het vorig jaar al weten dat het werkte aan een software update, waardoor het patent niet meer gebruikt hoefte worden. Het bedrijf heeft vandaag dus enige details vrijgegeven, mede om tegenpartij NTP onder druk te zetten.

RIM houdt de software update als backup achter de hand, maar wil eerst weer praten met NTP. RIM hoopt dat de tegenpartij hierdoor weer op een redelijke manier wil overleggen. Geruchten gingen namelijk dat NTP na de mislukte schikking een nieuw schikkingsvoorstel had gedaan van een bedrag rond de één miljard dollar.

RIM benadrukt dat NTP het risico loopt dat een uitspraak in het nadeel van RIM betekent dat niemand meer gebruik maakt van het patent, waardoor NTP behoorlijk wat inkomsten mis kan lopen. RIM stuurt naar eigen zeggen nu aan op een redelijke schikking, waarin NTP een goede vergoeding krijgt en de klanten van RIM buiten schot blijven.