2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het lijkt erop dat er een soort van ATI tegen NVIDIA strijd is losgebarsten in de geheugen industrie. Geheugengigant Corsair heeft vol de aanval geopend op de kleinere concurrent OCZ, door de claims van OCZ over de nieuwe heatspreader op haar XTC geheugen in twijfel te trekken.

Vorige week berichten wij op TechZine al over de nieuwe XTC geheugenmodules van OCZ. Deze modules zijn voorzien van de Xtreme Thermal Convection heatspreader met honingraatstructuur.
Volgens OCZ is er met deze heatspreader een betere afvoer van warmte te realiseren, waardoor het geheugen beter overgeclockt kan worden.

Corsair heeft nu een PDF-document opgesteld en rondgestuurd, waaruit zou blijken dat de heatspreader helemaal niet zo belangrijk is. Een jaar of twee terug liet een topman van Corsair al weten dat de heatspreaders op Corsair geheugen er zeker wel cool uitzagen, maar dat dat ook meteen de belangrijkste eigenschap van de spreader was.

Volgens het document van Corsair kun je gewoon de heatspreaders van OCZ’s nieuwe geheugen en Corsairs eigen geheugen halen, zonder dat je daardoor de prestaties of de mogelijkheid tot overclocken beïnvloedt.
Volgens de test kan een Corsair XMS PRO met aluminium heatspreader maximaal tot 254MHz geclockt worden. Een Corsair XMS met aluminum heatspreader gaat tot maximaal 253MHz en dat geldt ook voor OCZ’s nieuwe XTC geheugenmodules met de nieuwe heatspreader. Zonder heatspreaders kun je alle modules maximaal op 250MHz laten draaien, waaruit blijkt dat de heatspreaders dus wel iets doen, maar niet heel veel.

Waarschijnlijk zal het voor die-hard overclockers niet echt een verrassing zijn dat de mooie heatspreaders voornamelijk voor het design zijn, maar het moddergooien in de geheugenindustrie lijkt in ieder geval begonnen.