3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft gisteren nieuwe details vrijgegeven over haar volgende Office pakket. Het bedrijf liet weten dat er een aantal nieuwe versies bijkomen en wat de prijzen voor een aantal verschillende versies zullen zijn.

De softwaregigant liet weten dat haar klanten niet hoeven te rekenen op een forse prijsstijging en dat de prijzen ten opzichte van de vorige Office versie vrijwel gelijk zullen blijven.
Zo zal Office Standard voor 399 dollar over de toonbank gaan en moet er voor de Office Professional serie 499 dollar betaald worden. Zoals verwacht zal de codenaam ‘Office 12’ komen te vervallen en komt het product onder de naam Office 2007 in de winkels te liggen.

Parri Munsell van Microsoft liet weten dat de nieuwe features in Office 2007 de grootste vooruitgang in een aantal jaren Office betekent. Zoals eerder al bekend werd heeft Microsoft de hele interface een nieuw uiterlijk gegeven en ook zullen er nieuwe bestandsformaten op basis van XML bijkomen.

Home and Student editie
Voor consumenten komt er een Home and Student editie die 149 dollar gaat kosten. Daarmee komt de huidige Student and Teacher editie te vervallen. Deze versie zal geen Outlook bevatten, maar wel Microsoft’s OneNote applicatie. Net zoals de huidige versie kan de Home and Student editie op drie PC’s worden geïnstalleerd, maar is het pakket niet te upgraden naar nieuwe versies van Office.

Professional plus & Enterprise
Voor bedrijven heeft Microsoft twee speciale versies van Office in gedachten, namelijk de ‘professional plus’ en de ‘enterprise’ editie. Het is nog niet bekend wat deze pakketten gaan kosten, maar ze kunnen alleen door bedrijven via Microsoft’s volume-licensing programma aangeschaft worden. In de professional plus zitten Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access, Publisher, het Office Communicator chatprogramma, InfoPath en software voor het beheren van gegevens via een server.

De Enterprise editie heeft daarbovenop nog eens het programma Groove, waarmee medewerkers vanuit verschillende locaties kunnen samenwerken. Bedrijven kunnen hun eigen Groove server opzetten of deze ergens laten hosten. Microsoft biedt voor 79 dollar per jaar ook een Groove Live service.
Microsoft liet ook nog een aantal nieuwe serverapplicaties binnen Office zien, zoals SharePoint Portal Server. Daarmee kunnen portalen opgezet worden, maar ook formulieren mee beheerd worden, spreadsheet gehost worden en is er een content rights management systeem.

Client Access Licenses
Bedrijven moeten gaan betalen om toegang te krijgen tot de nieuwe Office servers. Microsoft biedt twee vormen van deze zogenaamde client access licenses (CAL’s). Zo is er de ‘Core Cal’, waarmee licenties voor Windows Server operating system, Exchange Server, Office SharePoint Portal Server en Systems Management Server beschikbaar worden. De ‘Enterprise Cal’ maakt daarnaast ook nog Microsoft Operations Manager, Microsoft Office Live Communications Server, rechtenbeheer en veiligheidsproducten beschikbaar.

Microsoft Office SharePoint Designer 2007
Microsoft gaat de naam SharePoint ook gebruiken voor een vervanging van haar huidige Frontpage pakket. Het programma, genaamd Microsoft Office SharePoint Designer 2007 gaat 299 dollar kosten. Ook komt er nog een tweede pakket om websites mee te ontwikkelen genaamd Expression Web Designer.
Beide versies zijn op Frontpage gebaseerd, maar Expression zal gericht zijn op professionele webdesigners die een standaard website willen bouwen, terwijl SharePoint bedoeld is voor mensen die informatie op interne websites willen zetten of bedrijfsprocessen willen automatiseren