3min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel heeft op haar halfjaarlijkse Intel Developer Forum (IDF) twee van haar quad-core processors gedemonstreerd. Met de ‘Clovertown’ en ‘Kentsfield’ processors wil Intel vooral naar de toekomst kijken en het heden achter zich laten.

Adoptie quad-core processors lang proces
Dual-core x86 chips met zijn sinds vorig jaar op de markt en worden al veelvuldig gebruikt. Quad-core modellen worden gezien als de logische opvolger en Intel richt zich met deze modellen meer op het toevoegen van cores dan het verhogen van de kloksnelheden van de processors.
De verwachting is dat quad-core processors zonder al teveel moeite hun weg naar servers zullen vinden, maar voor desktop PC’s ligt dat net iets anders.

Er is voor desktop PC’s nog maar weinig software die de kracht van dual-core processors volledig benut, laat staan voor quad-core processors. Toch ligt de drempel voor dual-core modellen lager, omdat er altijd wel een tweede taak op de achtergrond wordt uitgevoerd, terwijl de gebruiker met de hoofdtaak bezig is.
Intel beseft dat quad-core processors de eerste tijd dus alleen gebruikt zullen worden voor servers en computergebruikers die hun computer voor zware render en CAD taken.

Quad-core architectuur nog onduidelijk
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Intel de quad-core processors gaat opbouwen. Concurrent AMD zal op haar quad-core modellen alle vier de cores op één chip geïntegreerd. Intel heeft in het verleden echter geopteerd om twee aparte cores op de chip te plaatsen, een methode die IBM ook toepast op haar Power5+ server quad-core module optie.

In de tweede helft van 2006 zal Intel ook haar dual-core Conroe processor op de markt gaan brengen en het bedrijf verwacht dat daar meteen een stuk meer interesse voor zal zijn. Intel claimt dat de processor 40 procent meer prestaties levert dan de huidige Pentium chips en ook nog eens 40 procent minder stroom verbruikt.

Dempsey en Woodcrest
Intel liet verder ook nog twee serverprocessors zien die geschikt zijn voor het ‘Bensley’ platform, waar ook de ‘Clovertown’ chips mee werken. De eerste chip, genaamd ‘Dempsey’ is nu in productie en zal deze maand verscheept worden.
De tweede, genaamd ‘Woodcrest’ is gebaseerd op een nieuwe architectuur en komt in het derde kwartaal van 2006 op de markt.

Het lijkt erop dat Intel na een roerige tijd de zaakjes weer op orde heeft, want de release van Woodcrest chips stond eerst voor het vierde kwartaal gepland. Daarnaast zal de Woodcrest op 3GHz draaien, terwijl de Dempsey een kloksnelheid krijgt van 3,73GHz en dat zijn snelheden waarop Intel ook op gehoopt had. Daarbij zal het geheugen voor Dempsey chips op 667MHz draaien tegen 1333MHz voor de Woodcrest.

Intel zeker van succes Woodcrest
Intel is in ieder geval zeker van haar zaak en sprak harde woorden in de richting van concurrent AMD. "Alhoewel AMD zeker verbeteringen heeft doorgevoerd, zal Intel’s technologie uiteindelijk weer zegevieren. We zijn momenteel leider op het gebied van prestatie per Watt en dat is wat mensen willen. Als de Woodcrest chips op de markt komen zal daar niet meer over getwijfeld worden," aldus Kirk Skaugen van Intel.

Behalve de Dempsey chip, zal Intel volgende week ook een lage-voltageversie van de Xeon LV processor op de markt brengen. De ‘Sossaman’ processor is gebaseerd op de nieuwste Core Duo laptopprocessor en verbruikt slechts 31 Watt, tegen de 130 Watt van de huidige Xeon processors.
IBM zal deze chip gaan gebruiken in haar BladeCenter servers, maar Hewlett-Packard wil de chip niet gebruiken, vanwege het verouderde design en het feit dat de chip geen 64-bit ondersteunt.

Analisten zien de Sossaman en Dempsey chips echter als een makkelijke tussenoplossing van Intel. "Blijkbaar wilde Intel liever een redelijke chip op de markt brengen, dan drie tot vier maanden lang helemaal geen alternatief," aldus analist Gordon Haff van Illuminata.
Haff is het echter met Intel eens dat de goede tijden voor de chipgigant weer gaan aanbreken met de introductie van de Woodcrest processors. Intel heeft echter laten weten de Woodcrest niet als vervanger van de Dempsey te zien en beide processors naast elkaar zal blijven promoten.