2min

Tags in dit artikel

, , ,

IBM heeft deze week laten weten dat het een doorbraak heeft geboekt in een technologie voor een nieuw bestandssysteem, waarmee de toegang tot data met zeven keer versneld kan worden.

Het bestandssysteem dat de onderzoekers gebruikten was maarliefst 1,6 petabyte groot en dat was meteen ook een nieuw record. Het systeem waarop het bestandssysteem draaide bestond uit 104 eServer p575 nodes en 416 opslagcontrollers. De onderzoekers wisten een doorvoersnelheid te halen van 102 gigabyte per seconde, ook toen 1.000 clients workload op het bestand zetten.

Volgens IBM biedt de doorbraak veel nieuwe mogelijkheden. "De capaciteit van computers is met de jaren enorm toegenomen, maar de capaciteit van de bestandssystemen is daarbij achtergebleven," aldus Dr. Rama Govindaraju van IBM.

Het bestandssysteem in kwestie is het General Parallel File System (GPFS). Met het systeem zorgt voor een hoge doorvoersnelheid via meerder nodes van een Linux of AIX cluster en kan gebruikt worden voor data mining, het analyseren van seismische data, onderzoek en tal van andere projecten.

IBM heeft het systeem al in werking voor een grote database met medische afbeeldingen. Dokters kunnen nu razendsnel afbeeldingen, van soms wel honderden megabytes groot, opzoeken en bekijken.
Volgens Govindaraju kan het systeem bijvoorbeeld ook gebruikt worden om te koppelen aan camera’s op vliegvelden. De beelden die door verschillende camera’s worden gemaakt kunnen razendsnel door de database worden gehaald op een eventuele match met de personen in de database.

Het systeem is niet afhankelijk van IBM hardware en IBM wil de broncode achter het systeem graag leveren aan geschikte klanten die de technologie verder kunnen ontwikkelen en delen met anderen.