2min

Tags in dit artikel

, , , ,

The Open Source Developer Labs (OSDL) werkt momenteel aan een nieuw project waarmee het eenvoudiger wordt om applicaties te ontwikkelen die zowel onder GNOME en KDE werken. GNOME en KDE zijn de twee meestgebruikte grafische interfaces voor Linux.

Het project, genaamd Project Portland, heeft vandaag op de LinuxWorld Conference in Boston een aantal van haar tools laten zien. Met deze tools kunnen softwarebedrijven een applicatie schrijven die zowel onder GNOME als KDE werkt.
OSDL werkt samen met de groep Freedesktop.org en wil een betaversie van de software in mei uitbrengen. De eerste defnitieve versie zou in juni moeten verschijnen.

In tegenstelling tot Windows en Mac OS X heeft Linux twee belangrijke grafische interfaces, waarbij gebruiker de beschikking krijgen over verschillende elementen. Daardoor moeten softwareontwikkelaars goed rekening houden met hoe ze de elementen in hun applicaties verwerken.
Om deze verschillen te overbruggen zijn er onder het Portland project twee manieren bedacht. De ene manier werkt met een aantal commandline tools. De andere manier is een programmeer interface genaamd DAPI.

Ian Murdock van de Linux Standard Base is erg blij met de ontwikkelingen rond het Portland Project, maar geeft aan dat er nog veel moet gebeuren. De Linux Standard Base zet zich in voor een algemene standaard voor het Linux systeem wat hetzelfde doel nastreeft als het Portland Project, maar dan niet specifiek op de grafische interface.
Murdock hoopt wel dat het initiatief bij zal dragen aan de standaardisering van Linux.