1 min

Tags in dit artikel

, ,

Gisteren was het de verjaardag van de animatiefilm. De filmsoort viert alweer zijn honderdste verjaardag.

Op 6 april 1906 werd de eerste animatiefilm gemaakt. Dit werd gedaan met een schoolbord, krijt en een simpele camera. 100 jaar later is animatie een kunstvorm en iets wat miljoenen opbrengt.

Er zijn tegenwoordig heel veel animaties, die zich onderscheiden in grootte, complexheid en stijl. Een simpel flashfilmpje op internet is niet te vergelijken met die van Ice Age 2. Je hebt animaties vol met details, maar ook animaties die maar uit een paar lijnen bestaan. En vergelijk de Japanse Anime maar een met die van Marvell in haar superheldentekenfilms, zoals Spiderman en the X-men.

Er wordt hier tegenwoordig heel veel geld mee verdiend. Ook de cast doet niet onder voor die van een echte film. Zo zijn de stemmen in Shrek 1 en 2 gedaan door niemand minder dan Mike Myers, Cameron Diaz en Eddy Murphy.

Van het schoolbord tot bioscoop. De animatie is in zijn honderd jaar tijd volwassen geworden en er gaan nu miljoenen in om.
Laten we hopen dat in de komende honderd jaar animaties nog groter, mooier, en professioneler worden. Met veel nieuwe stijlen en mooie films om naar te kijken.