2min

Tags in dit artikel

, ,

Google en Earthlink maken een goede kans om het stadsdekkende Wi-Fi netwerk voor de Amerikaanse stad San Francisco te mogen leveren. Het plan dat de bedrijven gezamenlijk ingediend hadden is door The Department of Telecommunications and Information Services als beste beoordeeld. Alle partijen gaan nu om tafel zitten om de contracten te bespreken.

San Francisco heeft al een tijdje plannen voor een stadsdekkend Wi-Fi netwerk, burgemeester Gavin Newsom liet zelfs weten dat Wi-Fi een grondrecht moet zijn voor ieder mens. Behoorlijk wat bedrijven dienden een plan in en uiteindelijk bleven zes bedrijven over, waaronder dus Google en Earthlink, maar ook Razortooth, NextWLAN en een consortium van IBM en Cisco.

Google en Earthlink waren vooraf al getipt als grootste kanshebbers. Dat was op zich niet vreemd, want Google heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat het de opdracht wilde hebben. Het bedrijf lobbyde er lustig op los en al gauw werd bekend dat burgemeester Newsom wel heel close was met Google. Zo zou Newsom snoepreisjes hebben gekregen van Google en zou het bedrijf zijn verkiezingscampagne hebben gesponsord. Newsom reageerde destijds op de aantijgingen door te roepen dat hij Google zeker niet nodig zou hebben, om het plan door te zetten, maar blijkbaar is hij daar nu op teruggekomen.

Het plan van Google en Earthlink bestaat uit twee services. De eerste service zal door Google geëxploiteerd worden en is gratis. De snelheden van deze service zijn echter niet heel hoog en gebruikers krijgen reclames te zien. De tweede service wordt geregeld door Earthlink en kost 20 dollar per maand. Dat brengt wel hogere snelheden met zich mee en gebruikers zijn gevrijwaard van reclames.

Het signaal zal stadsdekkend te ontvangen zijn, met uitzondering van een aantal buitengebieden. Daarnaast is het ook mogelijk dat niet iedereen binnenshuis toegang heeft tot het netwerk. Google en Earthlink nemen de volledige ontwikkelings- en onderhoudskosten voor hun rekening.