4min

Tags in dit artikel

, ,

Het laatste artikel uit de hele reeks. Aan de ene kant ben ik blij dat ik nu bijna klaar ben. Het was heel erg veel werk om alle informatie op te zoeken, alles uit te proberen en dat dan in te tikken op mijn computer. Aan de andere kant vond ik het wel heel erg leuk om te doen en heb er een heleboel van geleerd.

Of Linux een volwaardig alternatief is voor Windows, hangt af van je situatie.

Servers
In de wereld van de servers en andere computers waar niet zo zeer mee gewerkt wordt, maar waar mensen wel 24/7 afhankelijk van moeten zijn, wordt nog altijd Linux of BSD gebruikt. Unices zijn nu eenmaal veel stabieler dan Windows varianten en aangezien je een Unix computer weken kan laten draaien zonder reset, is dit een goed besturingssysteem. In die wereld is het dan ook de standaard.

Zakelijke gebruikers
In de wereld van de zakelijke gebruikers op kantoren en dergelijke, wordt nog steeds veel Windows gebruikt en dat vind ik jammer. Linux is hier namelijk veel geschikter voor. Aangezien er maar weinig virussen zijn voor Linux hoeft de zakelijke gebruiker zich hier niet druk om te maken. Ook heeft Linux een mooie, heldere gebruikersinterface en kan je het systeem zo zwaar of zo licht maken als je zelf wilt.
Bedrijven hoeven dus, omdat de systemen zo zwaar zijn als ze zelf willen, niet snel nieuwe computers te kopen omdat ze minder snel verouderen. Iedereen die met Windows kan leren werken kan ook met Linux leren werken. Een computercursus over Linux is dus evenveel waard als eentje van Windows.

Doorsnee computergebruiker
Voor een gewone computergebruiker, die zijn pc gebruikt om websites te bekijken, mails beantwoorden, muziek luisteren en andere standaard desktop dingen doen, is dit ook een uitkomst. Je hoeft je namelijk niet druk te maken over een of ander stom virus waar al je vrienden mee geïnfecteerd worden en alles werkt gewoon en loopt niet vast zonder dat je weet waarom.

Gamers
Voor gamers is Linux niet geschikt, om de doodsimpele reden dat die meestal niet draaien op Linux. Je kan wel een dualboot instellen om je office en desktopwerk onder Linux te doen, maar dan moet je weer resetten en daar word je zo moe van.

Beginnende gebruiker
Voor beginnende gebruikers is Linux ook niet altijd geschikt, maar dat hangt af van de distributie. Maar of je nu moet leren hoe Windows of hoe Kubuntu werkt, maakt in mijn ogen niet veel uit. Veel mensen kopen echter een nieuwe computer met Windows, dus dan wordt het nogal opgedrongen, waardoor de meeste mensen het maar gebruiken.
Ook moet je er rekening mee houden dat de meestgebruikte programma’s voor Windows gemaakt worden. Hier zijn ook de meeste dingen over bekend en daarom kiezen veel mensen toch voor Windows.

Conclusie
Voor de mensen die niet gamen, maar hun computer zakelijk gebruiken, of alleen tekstverwerken en een beetje mailen en Windows zat zijn met al zijn vastlopers en onverklaarbare blauwe schermen, is het leuk om eens naar Linux te kijken. De mensen die gamen of programma’s gebruiken die het alleen op Windows doen en daar niet vanaf willen stappen, kunnen het best ook gewoon bij Windows blijven. Ook mensen die niet de tijd hebben, of de moeite willen nemen om een nieuw besturingssysteem te leren kennen kunnen beter bij Windows blijven en hun ding doen.

Dankwoord
Hieronder een kort lijstje van mensen die meegewerkt hebben aan of een grote steun zijn geweest voor het project.

King: onze redacteur en papa van de FP crew. Hij heeft me geholpen bij het opzetten van het plan, leest het zooitje door en haalt de spelfouten en verkeerde zinsstructuren eruit. Ook was hij een rots in de branding als ik eventjes niet meer wist hoe ik verder moest met mijn artikel en kon ik altijd op hem terug vallen

Jarkko Huijts: voor het schrijven van de Linux Gebruikers Handleiding en het toestemming geven voor het mogen gebruiken van deze informatie voor dit artikel. De LGH is te vinden op de website van Jarkko.

De mensen in het techzine IRC kanaal: en dan voornamelijk Erasior, Dyn, Ploffie en Bahz, voor het aanwakkeren van mijn liefde voor het Linux besturingssysteem en het beantwoorden van mijn vele stomme vragen. Ook heeft Bahz het hele zooitje doorgenomen en op onjuistheden gecontroleerd.

En de lezer natuurlijk, want daar doe ik het uiteindelijk voor. Voor feedback, vragen en ander commentaar mag je me altijd mailen of je kan me een PM sturen.

In deze reeks zijn eerder verschenen: