2min

Tags in dit artikel

, ,

Het eerste geregistreerde landendomein ter wereld .nl bestaat twintig jaar. De eerst internetdomeinnaam die werd geregistreerd was cwi.nl, waarmee Nederland wereldgeschiedenis schreef.

In 1986 registreerde P. Beertema als eerste ter wereld een ‘landen top level domein’ in opdracht van Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Op dit ogenblik zijn er door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zo’n 1,9 miljoen .nl adressen geregistreerd, daarmee staan we derde want er zijn in Duitsland en in Groot-Brittanie meer domeinen vastgelegd.

In het begin van het waren de regels voor het registreren enorm streng, zo konden alleen organisaties een .nl domein aanvragen, ook was het zo dat er maar één per bedrijf geregistreerd kon worden, omdat ze bang waren dat de domeinnamen "op zouden raken". Tegenwoordig is het heel anders geregeld, de regels zijn soepeler en iedereen kan een domein aanvragen. Dhr. P. Beertema registreerde tussen 1986 en 1996 allemaal zelf voor het bedrijf.

SIDN behoort tot één van de eerste officiële bedrijven ter wereld die de aanvragen van landdomeinnamen kon regelen.
Internationaal gezien loopt Nederland voorop qua internettoepassingen. Om maar even een voorbeeld te noemen, Nederland heeft het hoogste aantal domeinen per 100 inwoners, dat zijn er namelijk welgeteld twaalf stuks per inwoner.

Om het twintigjarig jubileum te vieren heeft SIDN een speciale website opgezet die vanaf maandag 24 april te bewonderen is. Naast de geschiedenis van het bedrijf en andere leuke weetjes over het .nl domein kunnen de bezoekers ook zelf hun ervaringen vertellen.

Op 25 april 2006 is er door SIDN een kortingsactie gestart en dat houdt in dat als iemand op 25 april twintig jaar wordt en een .nl domeinnaam registreert, hij een korting van maarliefst twintig euro. In de praktijk betekent dat dus dat het domein niets zal kosten, net als twintig jaar geleden. Een nadeel van deze actie is wel dat alleen de eerste 500 mensen die zich aanmelden kunnen profiteren van deze actie.