2min

Tags in dit artikel

, , ,

Planet Internet heeft een groot downloadonderzoek gedaan waaruit is gebleken dat de helft van Nederlandse downloaders wel eens bestanden illegaal downloadt. Een kwart van de Nederlanders zegt geen bezwaar te hebben tegen illegaal downloaden, maar het vreemde daarvan is weer dat een grote groep het wel ervaart als diefstal.

Bijna de helft van de ondervraagden, zo’n 44 procent, zegt alleen legaal te downloaden. Nog eens 15 procent weet niet helemaal zeker of de bestanden die zij downloaden helemaal legaal zijn. Het legaal en/of illegaal downloaden komt doordat een overgroot deel van de consumenten vindt dat de muziek cd’s, dvd’s en games veel te duur in de winkels liggen. Slechts vijf procent van de ondervraagden vindt de prijs in de winkel wel aanvaardbaar.

Een overgroot deel, zo’n 80 procent, van de mensen die downloaden haalt muziekbestanden binnen. Die staat dan ook op nummer één van de ranglijst, deze wordt gevolgd door software met 60 procent. De derde plek wordt bezet door spelletjes met 40 procent. Complete films eindigt op de vierde plaats met 32 procent.

33 procent van ondervraagden vond dat het de industrie zijn eigen schuld is dat mensen aan het downloaden zijn geslagen. Toch, na deze woorden, gaan er 90 procent van deze mensen naar de winkel om een cd of dvd te kopen. Om nog even te vertellen welke downloadprogramma’s nou het populairst zijn: