2min

Tags in dit artikel

Linksys onthult vandaag enkele nieuwe producten. Het gaat om de Wireless-N Gateway (WAG300N), Wireless-N Broadband Router (WRT300N) en Wireless-N Notebook Adapter (WPC300N).

Dit zijn tegelijkertijd de eerste reeks producten van Linksys die gebaseerd zijn op de 802.11n-draft-specificatie. Het 802.11n-protocol heeft een viermaal zo groot bereik en een twaalf keer zo grote doorvoervermogen als dat van een wireless-G-protocol. Zo verklaart Mike Wolf, analist bij ABI Research: "De opkomst van high definition-video en het toenemende gebruik van Voice over IP, online gaming en andere consumententoepassingen vereisen een veel grotere bandbreedte dan 802.11g kan bieden. Met deze, op de IEEE 802.11n-draft-specificatie gebaseerde, producten stelt Linksys gebruikers in staat om hun thuisnetwerk te transformeren in een mediadistributieplatform en toegang te krijgen tot hoogwaardige content op verschillende locaties binnen hun huis via een draadloos netwerk".

"Op korte termijn zal een aanzienlijk aantal producten voor zowel zakelijke als thuisgebruikers afhankelijk zijn van compatibiliteit met Wireless-N om volledig tot hun recht te komen", aldus Malachy Moynihan die vice-president en directeur Home Networking bij Linksys is. "Vanwege het belang van deze technologie hebben we de unieke stap genomen om met verschillende andere leveranciers uitgebreide tests uit te voeren om te garanderen dat zoveel mogelijk van hun producten op piekniveau kunnen presteren tijdens interactie met onze 802.11n-producten".


Verwacht wordt dat de 802.11n de nieuwe standaard zal gaan worden voor draadloze netwerken in de nabije toekomst. De reden hiervan zijn de aanzienlijke verbeteringen qua snelheid en bereik, welke mogelijk worden gemaakt door Multiple Input, Muliple Output-technologie, afgekort als MIMO. Deze werden eerder al toegepast in de Linksys SRX-serie.

Deze nieuwe producten van Linksys maken gebruik van meerdere radio’s om twee gegevensstromen tegelijk over te dragen via meerdere kanalen. Op deze manier wordt de capaciteit van het netwerk sterk verbeterd. Ook kunnen de nieuwe producten via twee verschillende kanalen tegelijk uitzenden. Er wordt gebruik gemaakt van een 40MHz-kanaal,
De WRT300N router van Linksys

wat tegelijkertijd een verdubbeling inhoudt voor de applicaties en de capaciteit, denk hierbij aan audio- en videostreaming, gaming en Voice over IP.

De beveiliging van de nieuwe routers gaat gewoon op basis van een WPA (Wi-Fi Protected Acces)-encryptie, net zoals alle huidige Linksys-routers. Verder kunnen de routers VPN-doorvoer ondersteunen, als DHCP-netwerkserver fungeren en ze zijn uitgerust met een SPI (Stateful Packet Inspection)-firewall.

De nieuwe serie routers zullen vanaf mei dit jaar beschikbaar zijn. Inclusief BTW zullen de producten ongeveer zoveel gaan kosten:

Prijsidentificatie
WAG300N €287
WRT300N €213
WPC300N €170