De verspreiding van HD-video en andere grote videobestanden over internet zou ervoor kunnen zorgen dat internet letterlijk dichtslibt. Er is daarom ook een grote kans dat providers meer geld willen zien voor de goede aflevering van een bepaalde video met hoge kwaliteit.

Associated Press heeft video over internet met het reguliere gebruik van het web voor surfen, e-mail en normale dagelijkse download-activiteiten vergeleken. Internet Service Providers (ISP’s) kunnen bij wijze van spreken hun service wel dertig maal verkopen aan hun klanten, maar niet bij het grootschalig bekijken van videobeelden van normale tv-kwaliteit. Als iedereen ’s avonds het avondnieuws zou willen bekijken via internet, zou de backbone dit niet meer aan kunnen door het intensieve netwerkverkeer op die tijd.

In een voorbeeld van het maandelijks betalingsbedrag van een klant van Bellsouth zou het maandelijks abonnementsbedrag van 25-47 dollar voor een ADSL-account oplopen naar 112 dollar. Dan zou er acht uur televisie gekeken kunnen worden via het internet.