2min

Tags in dit artikel

, ,

Gisteren is de Computex in Taiwan van start gegaan en ATI heeft een oplossing gepresenteerd om in een CrossFire opstelling één kaart te reserveren voor het berekenen van de physics.

Dat ATI aan de slag is gegaan met verbeterde physicsberekeningen is niet vreemd aangezien de physicskaart van Ageia veel aandacht weet te trekken.
ATI’s physics oplossing wordt door ATI zelf "Boundless Gaming" genoemd. Met de techniek wil ATI mensen laten gamen zonder enige beperkingen. Het eerste platform bestaat uit een Intel Core 2 Duo gekoppeld aan een ATI CrossFire X1900 dual videokaart. Systemen met AMD staan echter ook op de planning.

Het derde element in het platform is een videokaart van ATI die minder sterk hoeft te zijn dan de andere twee kaarten. Een Radeon X1600XT zou al betere prestaties leveren dan de Ageia physics kaart, een X1900XT kaart zou zelfs negen keer zo snel zijn. Voor de berekening van de physics kunnen ATI’s physics overweg met Havok FX en met een assymetrische configuratie. Mensen kunnen dus een physics oplossing maken met een 1+1 configuratie of een 2+1 Crossfire configuratie.

In deze configuraties is er dus telkens één kaart die de physics berekent en één of twee kaarten die het beeld renderen.
Tijdens de demo draaiden er drie X1900XT kaarten in een Intel Badaxe moederbord met drie 16x PCIe sloten. Om te laten zien dat ATI het kunstje van concurrent NVIDIA beter kan, liet het bedrijf een berg zien waar 20.000 stenen van afrolden. NVIDIA liet eerder dit jaar eenzelfde soort demo zien, maar dan met 10.000 stenen.

ATI liet duidelijk weten dat er volgend jaar Crossfire revisies komen die NVIDIA’s SLI in het stof moeten doen bijten, het bedrijf wil naar eigen zeggen niet de tweede viool spelen.
Een exacte releasedatum voor het ‘Boundless Gaming’ platform wilde ATI niet kwijt, de technologie komt op de markt als daar vanuit de markt behoefte voor is.