2min

Tags in dit artikel

, ,

Nu de cybercrime bedreigingen bekend zijn, zoals spam, trojans en phishing, is het duidelijk tijd dat ze weer wat nieuws uitvinden. De e-mail beveiliger MessageLabs komt met nieuws dat er nieuwe bedreigingen in opkomst zijn. Deze twee bedreigingen worden Domain Kiting en Spamkanonnen genoemd. Deze twee kunnen een veel grotere bedreiging worden dan hun voorgangers.

Het beveiligingsbedrijf had het een en ander te vertellen. "Het is nu eenmaal zo dat cybercriminelen zich hebben aangepast en beter worden in het verkrijgen van e-mail adresboeken en daarnaast simpele technieken gebruiken om hun bereik te vergroten. Dat heeft ervoor gezorgd dat de traditionele zombie of botnet is veranderd in een Spamkanon, klaar om miljoenen e-mails per dag te spuwen. Ook worden wegwerpdomeinen een steeds groter probleem via de zogenaamde Domain Kiting-tactieken. Cybercriminelen reserveren hiervoor domeinnamen zonder ervoor te betalen en gebruiken deze voor illegale activiteiten."

MessageLabs heeft in 2005 in het MessageLabs Intelligence jaarverslag voor het eerst zogenaamde ‘wegwerpdomeinnamen’ genoemd. Dit is door spammers erg goed opgepakt, zij maken daar nu handig misbruik van doormiddel van bepaalde domeinregistreerders.

Toch zijn in mei van dit jaar de bedreigingen stabiel gebleven, oftewel er zijn er niet meer bedreigingen geweest dan normaal. Uit de cijfers hieronder kun je dat opmaken.

Op de wereldwijde virusranglijst staat Nederland nu als één na laatste op de lijst. Dat komt er op neer dat er per 98 e-mails die worden verzonden maar één een virus bevat. India staat op één in de lijst die hebben één virus per 9,6 verstuurde e-mails. De als laatste geplaatste is Zweden die hebben er het minst last van. Die hebben één virus per 155,1 verzonden e-mails.