1 min

Tags in dit artikel

Onderzoeksbureau IVO heeft een onderzoek gedaan naar internetverslaving onder jongeren van groep zeven van de basisschool tot de tweede klas van het voortgezet onderwijs en heeft geconstateerd dat in die categorie één op de vijfentwintig leerlingen last heeft van dwangmatig internetgebruik.

Totaal zou het volgens IVO gaan om zo’n 30.000 leerlingen die moeite hebben om hun internetgebruik onder controle te houden. IVO spreekt meestal over dwangmatig internetgebruik en niet over verslaving, omdat de jongeren verslaafd zijn aan een onderdeel van het internet en niet aan het internet als geheel.

Jongeren dwingen zichzelf dus om op internet te gaan, voornamelijk om online games te spelen, te chatten en profielsites bij te houden. Allochtone en VMBO leerlingen vertonen overigens vaker kenmerken van dwangmatig internetgebruik dan autochtone en havo/vwo leerlingen.

Overigens blijkt uit onderzoek verder dat 20 procent van de jongeren tussen de 11 en 15 jaar minimaal één keer per maand gepest wordt en dat is minder dan in het echte leven gebeurt. Hier geldt dat jongens vaker worden gepest dan meisjes en dat vmbo leerlingen vaker worden gepest dan havo/vwo leerlingen.