2min

Tags in dit artikel

, ,

Technici van IBM en Georgia Tech hebben het voor elkaar gekregen om een chip op 500GHz te laten draaien en dat is een nieuwe record voor een silicium chip.

Het record werd behaald tijdens een experiment dat deel uitmaakt van een project dat als doel heeft om de snelheidslimieten van silicium-germanium (SiGe) chips te bepalen. SiGe chips verschillen niet veel van de standaard Silicium chips, maar door de toevoeging van Germanium kunnen de chips beter presteren en verbruiken ze minder stroom.
Het toevoegen van Germanium aan chips brengt echter wel extra kosten met zich mee en worden daarom maar in een aantal sectoren gebruikt. IBM heeft er sinds 1998 al honderden miljoen van verkocht, maar dat is nog altijd maar een fractie van het aantal standaard siliciumchips dat jaarlijks geproduceerd wordt.

Terug naar de chip van IBM en Georgia Tech. Bij kamertemperatuur loopt deze chip al op 350GHz en dat is stukken sneller dan de snelste consumentenchips die tegen de 3,8GHz lopen. Net als consumentenchips kunnen SiGe chips sneller draaien als ze gekoeld worden. De technici van IBM en Georgia Tech hebben andere koelingstechnieken voorhanden dan de middelen die overclockers hebben, zo gebruikten de bedrijven voor hun SiGe chip materialen als vloeibaar helium. Hiermee kunnen temperaturen bereikt worden, die alleen in de ruimte bereikt worden.

Met de extreme koeling werd de SiGe chip gekoeld tot min 451 Fahrenheit, wat neerkomt op ruim -268 graden celsius. Het absolute nulpunt ligt overigens bij min 459 Fahrenheit.
De technici verwachten dat SiGe chips uiteindelijk wel de terahertz kunnen halen. Dergelijke snelle chips zullen dan hun weg vinden naar defensiesystemen en ruimtevaartuigen.