2min

Tags in dit artikel

, , ,

De eerste HD DVD spelers zijn nog maar net op de markt, of Toshiba komt al met een recorder voor het nieuwe opslagmedium. De machine komt 14 juli op de markt en moet het HD DVD kamp een voorsprong geven ten opzichte van het Blu-ray kamp.

Het HD DVD kamp heeft momenteel al een aantal spelers op de markt weten te brengen, het Blu-ray kamp vooralsnog niet. Vanaf 14 juli komt Toshiba dus met haar eerste HD DVD recorder voor consumenten, die overigens in eerste instantie alleen in Japan te verkrijgen zal zijn.

De HD DVD recorder heeft een harde schijf van één terabyte aan boord en gaat 398.000 yen kosten, wat neerkomt op ongeveer 3.466 dollar. Dat is voor de gewone consument niet te betalen, maar het bedrag is volgens Toshiba meer dan gerechtvaardigd. "Dit is een nieuw product dat volzit met de dromen en passie van onze technici en werknemers. De prijs is misschien verrassend, maar dit is een product waar ik zelfs een miljoen yen (8.700 dollar)voor over zou hebben", aldus Senior Vice President Yoshihide Fujii van Toshiba.

Opmerkelijk is overigens dat Sony al sinds 2003 Blu-ray recorders te koop aanbiedt, maar het feit dat de speler destijds 450.000 yen (3.900 dollar) kostte en dat er weinig software voor was, heeft ervoor gezorgd dat deze recorders nauwelijks verkocht zijn. Toshiba denkt tot en met december van dit jaar een stuk of 10.000 recorders te verkopen.
Wat betreft de HD DVD spelers, daarvan hoopt Toshiba er tot en met maart 2007 tussen de 600.000 en 700.000 wereldwijd te verkopen.

Zoals gezegd is de machine alleen in Japan te verkrijgen en Toshiba heeft geen plannen om de speler elders in de wereld te gaan verkopen. Het bedrijf sluit echter niet uit dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren.