2min

Tags in dit artikel

, ,

AMD’s Opteron serverchip doet het goed bij bouwers van supercomputers. Intel moet daarentegen flink inleveren, maar IBM blijft nog altijd de snelste supercomputers bouwen. Dat blijkt uit de nieuwe TOP500 lijst van ’s werelds snelste supercomputers.

AMD is aan een flinke opmars bezig op het gebied van supercomputers. De markt wordt al een tijdje gedomineerd door servers met x86 processors van Intel en AMD. Intel is op dat gebied nog steeds de baas, maar moet toestaan dat steeds meer systemen met Opteron processors in de lijst komen. Bij de vorige editie waren er nog 333 systemen die een Intel processor hadden, deze editie zijn dat er nog maar 301. Daarvan zijn er 118 met een 64-bit Xeon processor. De Itanium is op zijn retour met 37 processors in de lijst ten opzichte van 55 systemen bij de vorige editie.

AMD doet het ten opzichte van de vorige editie echter een stuk beter. Waar de Opteron processor vorige keer nog in 55 systemen voorkwam, zijn dat er nu 81. AMD hoeft op de lijst naast Intel alleen nog IBM’s Power processor voor zich te laten, die in 84 systemen wordt gebruikt.

IBM is nog altijd het bedrijf met de meeste supercomputers in de lijst. Het bedrijf maakt ook gebruik van Intel en AMD processors, maar haar eigen Blue Gene oplossing is nog altijd niet te verslaan. De drie snelste supercomputers in de lijst zijn gebaseerd op het Blue Gene systeem. Het bekende Blue Gene/L system in het Lawrence Livermore Laboratory in California is de snelste van de drie en zal dat voorlopig ook nog wel blijven. Het systeem haalt in het supercomputer benchmarkprogramma Linpack een snelheid van 280,6 teraflop per seconde en daarmee is het het enige systeem dat boven de 100Tflop/s komt.

Er zijn overigens drie nieuwe systemen in de top tien binnengedrongen. De hoogste binnenkomer is het Franse NovaScale 5160 systeem dat voorzien is van 8704 Intel Itanium processors. De nieuwe nummer zeven is een systeem dat in Japan staat en draait op Opteron processors. De op twee na hoogste binnenkomer staat in Duitsland en is een Blue Gene systeem.

Overigens is er naast IBM maar één bedrijf dat in de buurt kan komen van het aantal systemen en dat is Hewlett-Packard. IBM heeft nu met 240 systemen 48 procent van de lijst in handen, Hewlett-Packard volgt met 157 systemen (31,4 procent). De top vijf van systeembouwers wordt gecomplementeerd door Dell, Cray Inc., en SGI.