2min

Tags in dit artikel

,

Mensen die veel bestanden downloaden en delen via filesharingprogramma’s lopen kans opgespoord te worden door copyrighthouders en vervolgens aangeklaagd te worden. Soms kan dat flinke boetes opleveren, maar dankzij een nieuw Zweeds bedrijf hoeven filesharers daar zich geen zorgen meer over te maken.

Het bedrijfje, genaamd Tankafritt, is opgericht als protest tegen de strenge filesharingwetten in Zweden en de heisa rond het sluiten van de populaire torrentsite Thepiratebay.org. Momenteel heeft het bedrijf maar één werknemer, te weten Magnus Brath. Niet verwonderlijk, want hij is de oprichter van het jonge bedrijfje. Brath denkt echter dat daar gauw verandering in kan komen.

Tankafritt vraagt haar leden ongeveer 14 euro per jaar en voor dat bedrag is het lid verzekerd voor alle boetes die opgelegd worden als het lid veroordeeld wordt voor het uitwisselen van illegale bestanden. Brath verwacht dat het bedrijf uiteindelijk zo groot kan worden, dat het genoeg middelen heeft om alle toekomstige boetes te betalen.
In Zweden kan Tankafritt opereren binnen de grenzen van de wet, een collegaverzekeraar biedt namelijk ook een verzekering tegen verkeersboetes aan, maar de vraag blijft natuurlijk of een dergelijke verzekering ook in andere landen stand kan houden. Brath heeft namelijk plannen om zijn diensten op den duur in andere landen in Europa te gaan aanbieden.

Volgens de Association of British Insurers is een dergelijke verzekering in het Verenigd Koninkrijk niet mogelijk, aangezien de Engelse wetten het niet toelaten dat een verzekeraar illegale activiteiten verzekert. Ook in Nederland lijkt Brath bij voorbaat al weinig kans te maken, het eerder genoemde bedrijf dat een verzekering aanbood voor verkeersboetes staakte haar Nederlandse activiteiten nadat minister Donner van Justitie had gedreigd met een kort geding.

Overigens is de kans om door de Recording Industry Association of America gepakt te worden voor het delen van illegale bestanden zeer klein, zo heeft de website Slyck.com berekend. Die kans is namelijk 1 op 1840.