2min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD heeft haar partners ingelicht over haar nieuwe processorinterface AM3, de opvolger van de recentelijk uitgebrachte AM2 interface. Uit die gegevens blijkt dat Socket AM2 niet alleen overweg kan met AM2 processors, maar in de toekomst ook AM3 processors accepteert.

Uit de roadmaps van AMD blijkt verder dat Socket AM3 niet backwards compatible zal zijn met AM2. Socket AM3 zal geschikt zijn voor AMD’s ‘K8L’ architectuur en niet voor de AM2 Brisbane processors die in december dit jaar uit zullen komen. Ook bekend is dat de AM3 zowel DDR2 als DDR3 SDRAM zal ondersteunen, maar niet op hetzelfde moederbord. Dat duidt erop dat de geintegreerde geheugencontroller van AM3 processors dus zowel DDR2 als DDR3 SDRAM aankunnen.

Dit alles is zeer gunstig voor mensen die hun computer stap voor stap willen upgraden. Met een Socket AM2 moederbord kan er namelijk eerst een AM3 processor gekocht worden. Daarna kan er een nieuw moederbord gekocht worden en als laatste kan het geheugen nog worden opgewaardeerd.

Het is niet duidelijk hoeveel pins AM3 zal krijgen, maar het feit dat socket AM2 ermee om kan gaan, zou betekenen dat AM3 minder pins zal hebben dan de 940 van AM2. AMD heeft niet gemeld wanneer Socket AM3 op de markt komt, maar gezien het feit dat AM3 de eerste socket is die om kan gaan met HyperTransport 3.0 is het de verwachting dat AM3 tegelijkertijd met K8L op de markt komt. K8L is namelijk AMD’s nieuwe generatie desktopprocessors en ondersteuning voor HyperTransport 3.0 zal een essentieel onderdeel zijn van deze processors.