1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een verlamde man heeft met succes de nieuwe BrainGate sensor getest waarmee hij een computer kan bedienen met zijn gedachten. De man kan de muiscursor bewegen, e-mails openen en een robot besturen.

De man in kwestie heeft sinds drie jaar een verlamming aan beide armen en benen. De onderzoekers implanteerden een miniscule siliciumchip met 100 electrodes in zijn hersenen. De chip werd geplaatst in het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de beweging van lichaamsdelen. De signalen vanaf de hersenen zijn door de computer opgenomen en gekoppeld aan bepaalde taken. De patient kan daardoor de taken uitvoeren door eraan te denken.

Het is niet de eerste keer dat de onderzoekers het voor elkaar krijgen om iemand met zijn gedachten een computer aan te laten sturen, maar de BrainGate technologie wordt volgens hen wel steeds verder geperfectioneerd.
"Dit is de eerste stap in een doorlopende test van een apparaat dat veelbelovend is in de hulp aan mensen met een verlamming. We staan aan het begin van de mogelijkheden neurotechnologie. We hebben nu de mogelijkheid om signalen uit de hersenen te halen, iets wat een stuk moeilijker is dan signalen in de hersenen in te brengen. Dit is echt een mijlpaal", aldus Dr. Leigh Hochberg van het Massachusetts General Hospital