3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Onderzoekers van Hewlett-Packard (HP) hebben een nieuwe draadloze datachip ter grootte van een luciferkop gemaakt, waaroop 100 pagina’s aan tekst kan worden opgeslagen. Volgens het bedrijf kan de chip toegepast op diverse apparaten voor consumenten en bedrijven.

Breed toepassingsgebied
Volgens Howard Taub van HP kan de chip bijvoorbeeld gebruikt worden om medische dossiers van patiënten op te zetten. Consumenten zouden de chip kunnen gebruiken om audiobestanden, muziek of korte video’s mee op te slaan. HP vergelijkt de chip een beetje met een afdruk van een digitale foto. Door een digitale foto af te drukken krijgt de foto een vaste vorm met alle bijbehorende voordelen.
De chips kunnen in de toekomst draadloos worden uitgelezen met telefoons, computers, printers of andere apparaten. "Deze techniek maakt een brug tussen de digitale en fysieke wereleden. De digitale data wordt gekoppeld aan een gerelateerd fysiek object", aldus Taub.

Analisten zijn positief over de nieuwe draadloze chip, maar merken terecht op dat HP tot nog toe alleen de technologie officieel heeft aangekondigd. Het is dus nog niet duidelijk hoe de techniek uiteindelijk vorm zal krijgen en welke toepassingen het gaat krijgen.
HP heeft in ieder geval grote plannen met de chip, het bedrijf zal binnenkort flink gaan lobbyen bij organisaties en bedrijven die over industriële standaarden gaan, zodat de technologie en de chip zo breed mogelijk toegepast kan worden. De eerste commerciële toepassingen van de chip zullen naar verwachting pas over twee jaar op de markt verschijnen, maar partners en klanten van HP kunnen ruim daarvoor al gaan werken met de technologie door er licenties op te nemen.

Grote voordelen ten opzichte van RFID chip
De draadloze chip van HP, genaamd ‘Memory Spot’ is overigens in basis gelijk aan de Radio Frequency Identification techniek, kortweg RFID. Beide techniek zijn bedoeld om gegevens mee op te slaan die vervolgens draadloos uit te lezen zijn. Memory Spot heeft echter een aantal voordelen op het gebied van transfersnelheden, opslagruimte en beveiliging.
Zo heeft de Memory Spot een transfersnelheid van 10 megabit per seconde, wat tien keer zo snel is als Bluetooth en vele malen sneller dan de snelheid van RFID chips. Ook qua opslagruimte doet de Memory Spot het met vier megabit een stuk beter dan de RFID variant. RFID chips kunnen tot op ongeveer drie meter uitgelezen worden, terwijl een Memory Spot alleen uitgelezen kan worden als de ontvanger tegen de chip wordt gehouden. Dat lijkt een nadeel, maar daardoor is de chip wel minder gevoelig voor datadieven.

Een dollar per chip
De chip bestaat uit een condensator, modem, antenne, een microprocessor, geheugendriver en geheugen. Alle componenten worden als één deel geproduceerd, wat de productiekosten kan drukken. De energievoorziening van de chip komt uit zogenaamde ‘inductive coupling’. Bij deze techniek wordt energie van het ene naar het andere componenten geleid door een gezamenlijk electromagnetisch veld. Batterijen zijn daarom niet nodig.
HP liet verder weten dat de chip verwerkt kan worden in papier of op een ondergrond vastgeplakt kunnen worden. Het bedrijf sluit dan ook niet uit dat de chips als stickertjes op de markt gebracht gaan worden. Als de chips in massaproductie zouden gaan, zou de chip volgens Taub ongeveer een dollar gaan kosten.