2min

Tags in dit artikel

, , ,

Japan heeft plannen om voor weersvoorspellingen te gaan doen die aangeven of er in de komende 30 jaar tyfoons, stormen, droogtes en andere extreme weersomstandigheden plaats gaan vinden. Dat heeft een official van het Japanse ministerie voor wetenschap laten weten.

Voor het project zal Japan de Earth Simulator supercomputer in gaan zetten. Deze machine staat in Yokohama. De Earth Simulator bestaat sinds 2002 en was tot 2004 de snelste supercomputer ter wereld. In dat jaar nam IBM’s Blue Gene/L deze positie over, maar de Earth Simulator is nog altijd een enorm snelle computer die in staat is om 35,6 biljoen berekeningen per seconden te doen.

De machine zal de globale zeetemperaturen, de hoeveelheid regen en bewegingen van de platen. Aan de hand van diverse weerkundige berekeningen kan er dan een schatting worden gemaakt wanneer er tyfoons, zware regenval, sneeuwstormen en extreme droogte plaats gaan vinden. Het ministerie kan niet zeggen hoe nauwkeurig de voorspellingen zullen zijn, maar duidelijk is wel dat de machine alleen bedoeld is om de weertrends te bekijken en niet om het dagelijkse weer te voorspellen.

Momenteel is het ministerie de voorwaarden voor het project aan het opstellen. Onderzoeksbedrijven die de klus willen doen kunnen hun offertes indienen bij het ministerie. Naar verwachting zal het project ongeveer 26 miljoen dollar per jaar gaan kosten. Ondertussen gaat het ministerie ook door met de plannen voor een project waarbij het de trends van het broeikaseffect voor de komende 300 jaar in beeld wil brengen.